Stora hallen färdigställdes i sitt nuvarande utseende år 2000, och invigdes i samband med detta av Carl XVI Gustaf.

Vi har även två utställningsgallerier – Lilla Hallen och Svinhuset . I dessa skiftar utställningarna med olika konstnärer som ställer ut under säsongen, oftast med byten varannan vecka respektive en gång i månaden.

Vårsalongen kommer att ta paus 2024, se nedan för info om vårens utställningar!

Utställningar, 2024

I NYTT LJUS – Konst ur samlingarna (9 maj till 30 juni)

Säsongens första utställning visar ett urval av konst ur Ölands museums egen samling av måleri, skulptur, teckning och grafik. Samlingen har successivt växt fram sedan museets tillkomst på 1950-talet. Den omfattar idag flera hundra verk, de flesta generösa donationer. Det öländska och Öland står i centrum via antingen motiv eller upphovsperson. Ön skildras under alla årstider och väder. Det främsta motivet är landskapet, med havet i bakgrunden, med vyer från kända platser. Det böljande odlingslandskapet med gärdesgårdar, djur och människor eller i stilla enskildhet är också en del av den motivkretsen. Samlingen innehåller också porträtt, stilleben, interiörer och naturskildringar både i abstrakt och föreställande stil. Konstnärerna som är representerade är både nationellt kända och mer lokala, öbor och sommargäster som återkommit år efter år till sitt öländska paradis. Här finns konst av namn som Sven-Bertil Svensson, Maja Bergh Holtermann, Arthur Percy och många fler.

Sigrid Roos af Hjelmsäter- Wallert (9 maj till 30 juni) minnesutställning

Sigrid Roos af Hjelmsäter- Wallert levde mellan åren 1890 till 1972. Under 50- 0ch 60-talen bodde hon på somrarna i sin kvarn i Äleklinta, en mkt personligt utformat boende och ateljé vackert belägen med utsikt över Kalmar sund. Där gjorde hon ett stort antal landskapsmålningar, ofta med kvarnen i bild. Hon hämtade inspiration från alvaret, dess flora, havet och det vackra ljuset. Akvarell eller gouache var hennes teknik för dessa bilder.

Sigrid målade även ett stort antal stilleben med blommor av olika sorter, liksom hon också skildrade stadsliv i Italien, där hon spenderade några år på 1920-talet med sin make Axel Wallert och dera två barn. Sigrid Roos af Hjelmsäter- Wallert är representerad på Moderna Museet med en sådan bild.

Öländska klassiker (9 maj till 1 september)

I samverkan med Per Ekströmsällskapet visas ett urval av betydande öländska konstnärer.

Öländska klassiker är namnet på den stora sommarutställningen som Ölands Museum Himmelsberga arrangerar i samarbete med Per Ekströmsällskapet. Vi gör ett antal nedslag och påminner om Ölands unikt rika konsthistoria.

De målare som vi särskilt uppmärksammar är Vera Nilsson, Lotte Laserstein, Sigfrid Södergren, Per Lindekrantz och Margareta Linton.
Denna kvintett står för lejonparten av de visade verken. Dessutom visar vi några målningar av Per Ekström, Nils Kreuger och Helge Johansson. Här finns verk som aldrig tidigare ställts ut, men också några välkända målningar.

Dawid – Kvrnr (6 juli till 1 september)

Under juli och augusti visar Dawid en fotografisk utställning där Ölands kvarnar har varit det motiv som Dawid sökt sig till.

Dawid har ställt ut separat på bla Liljevalchs och Moderna samt runtom i världen – som ett av de namn inom fotografin som kommit att arbeta med fotografiet som konstnärligt snarare än dokumentärt.

Johan Persson (6 juli – 28 juli)

Under juli återvänder museets egna ”hovmålare” Johan Persson för en utställning i Stora Hallens främre hall. Johan är numera baserad i Kalmar, men har det öländska väl förankrat i sin konstnärliga gärning och har bland annat arbetat med mycket av de bilder som finns kopplade till museets olika skrifter om Himmelsbergas och Ölands historia.

Baltic Sea Art Project ( 3 augusti – 1 september)

I augusti kommer vandringsutställningen där Bornholm, Öland, Åland och Saaremaa deltar till Ölands Museum Himmelsberga.