RIKSSPELMAN LARS SVENSSON, TORSLUNDA
Lars Svensson är en för många välkänd fiolspelman och traditionsbärare sedan länge. Ofta uppträder han tillsammans med hustrun Solweig som spelar kompcittra. Lars Svensson erövrade Zornmärket i silver vid uppspelningarna i Borås för ett par år sedan. På folkmusikdagen på Himmelsberga kommer han att förutom Solweig ha med sig några ytterligare folkmusikanter på scenen. Vilka det blir får bli en angenäm överraskning för oss andra!

Riksspelman Lars Svensson med vänner, 2014

RIKSSPELMÄNNEN EVA JOHANSSON och BENGT ANDERSSON, URSHULT

Eva Johansson spelar fiol och träskofiol. Hon blev Världsmästare i träskofiol 2015 tillsammans med Peter Pedersen, Västervik i duospel. Eva bygger dessutom träskofioler. Bengt Andersson spelar silverbasharpa, en äldre typ av nyckelharpa, och är en mycket skicklig nyckelharpsbyggare. Båda är välkända och välspelande riksspelmän från Urshult. De kommer att att bjuda på härlig folkmusik från Uppland, Småland och Skåne.

Eva Johansson och Bengt Andersson, riksspelmän från Urshult

ÖLÄNDSKA VISOR

Öländska visor är ett pågående projekt av utforskande av visor från Öland och annorstädes. I den processen uppstår även en och annan ny visa. Visorna framförs mest à capella.

ÖLANDS ALLMOGEDANSARE
Ölands Allmogedansare träffas höst – vår för att dansa gillesdanser och andra folkdanser. Under sommarsäsongen uppträder en del av dansarna vid olika evenemang som midsommarfiranden, marknader, och vid äldreboenden. Oftast består uppvisningarna av olika gillesdanser med komplicerade turer. På folkmusikdagen på Himmelsberga kommer allmogedansarna att visa förr vanliga gammaldanser till tonerna av riksspelman Lars Svensson och Solweig Svensson.

Ölands Allmogedansare

HULDRESLÅT / RIBNIKOV-GUNNARSSON DUO

Sergio är en argentisk musiker som spelar svensk folkmusik! Hans fru heter Johanna och hon är född på Öland, i Mörbylånga. Paret är bosatta i Buenos Aires, Argentina, och tillsammans med en ytterligare argentinare har de ett band som heter Huldreslåt.  De spelar modern svensk folkmusik med öländskt tema. Förra året gav de ut en CD med titeln ”Vallfärd och viljevandring” vilken innehåller folkliga toner med influenser från många områden. På folkmusikdagen på Himmelsberga uppträder Sergio och Johanna som duo med sång och gitarr/mandolin.

ERIK OCH MARIA LOXBO

Far och dotter framför ett varierat program med mycken sångglädje och en varierad repertoar. Erik spelar flera instrument och är medlem i Ramlorna och Kalmar spelmanslag.

… och många fler folkmusikanter från när och fjärran!