Här presenteras några av de folkmusikanter som kommer att medverka under folkmusikdagen 2017. Sidan är under uppdatering och mer info kommer att presenteras inom kort.

RIKSSPELMAN LARS SVENSSON, TORSLUNDA
Lars Svensson är en för många välkänd fiolspelman och traditionsbärare sedan länge. Ofta uppträder han tillsammans med hustrun Solweig som spelar kompcittra. Lars Svensson erövrade Zornmärket i silver vid uppspelningarna i Borås för ett par år sedan. På folkmusikdagen på Himmelsberga kommer han att förutom Solweig ha med sig några ytterligare folkmusikanter på scenen. Vilka det blir får bli en angenäm överraskning för oss andra!

Riksspelman Lars Svensson med Eva och Bengt Löfberg samt Solweig Svensson, 2014

ÖLANDS ALLMOGEDANSARE
Ölands Allmogedansare träffas höst – vår för att dansa gillesdanser och andra folkdanser. Under sommarsäsongen uppträder en del av dansarna vid olika evenemang som midsommarfiranden, marknader, och vid äldreboenden. Oftast består uppvisningarna av olika gillesdanser med komplicerade turer. På folkmusikdagen på Himmelsberga kommer allmogedansarna att visa förr vanliga gammaldanser till tonerna av riksspelman Lars Svensson och Solweig Svensson.

RAMLORNA
Ramlorna spelar och sjunger svensk folkmusik ofta från Öland eller Småland.
”Vi framhäver gärna låtar som har sångtexter, det kan röra sig om polsketrallar, visor och ballader. Ibland trallar vi utan text. Vi tycker det är trevligt med allsång och sjunger låtar av Taube och andra visdiktare. Ibland går vi utanför Sverige t ex till Norge eller Irland. Gruppen består av Tommy Bjerlin, nyckelharpa och munspel, Ingmar Gustavsson nyckelharpa, Per Jönsson nyckelharpa, gitarr och dragspel, Eva Klevemark nyckelharpa, Erik Loxbo tvärflöjt, Christer Strandå gitarr, Bibi Stenmalm nyckelharpa. Samtliga i gruppen sjunger. I några fall sjunger hela gruppen a capella. Gruppen bildades hösten 1987 då under namnet Ramlor och Skramlor, då deltog även Anita och Lennart Hedin i gruppen. Två gånger har vi representerat Kalmar Kommun, dels i Tallin 1992, dels i Kaliningrad 1994.” På folkmusikdagen på Himmelsberga 2016 framträder männen i Ramlorna.

KALMAR SPELMANSLAGS VISSTUGA

Sedan några år tillbaka samlas ett gäng sjungande och trallande medlemmar från Öland och Småland för att utforska visskatter från när och fjärran. En gång om året arrangerar vissektionen kurs i foklig sång, trall eller ballader. På Himmelsberga blir det ett blandat program.

ALVARGRIMMAN

Folkdanslag med basen på södra Öland, vilket kommer med egna spelmän för att visa oss sina danser. Mer info kommer inom kort!

JAHUJA
I denna fiolspelande folkmusikgrupp möts Sörmland och Öland, blandat med en del annat smått och gott. Vi får lyssna till gehörsspel med en stor kärlek till polskor. Medlemmar: Isa Alm, Håkan Alm, Ove Lindqvist, Lotta Astner och Karin Gardmar.

ANDERS SMEDENMARK

Välkänd folkmusiker och producent för Korröfestivalen som hjälper oss med ljudet under folkmusikdagen.