24 juni till 31 augusti

Öland – en ö i händelsernas centrum. Följ med på en färd inom konst och historia med olika nedslag i Ölands ständiga dialog med sin omvärld.

Under århundraden har Öland och dess invånare haft ett kontinuerligt utbyte med sin omvärld. Det har handlat om ölänningar som i olika tider och av olika anledningar har gett sig ut i världen, men även om hur människor sökt sig till ön av olika skäl, om hur bilder skapas genom dessa skeenden.

Emigration, folkvandringstiden, missionseran och även själva kalkstensgrunden är några av perspektiven på temat.

Bland konsten som visas finns ett flertal nyproducerade installationer och konstverk såväl som äldre konst. Sigfrid ”Siffran” Södergrens uppmärksammade Kongomural visas för första gången sedan den togs ned 2016 och ett av Vera Nilsson mest intressanta verk, ”På terassen, Rom 1927”, är några exempel på det senare.

Med verk av: Sarah Bouamrane, Frida Breife, Per Ekström, Katarina Eriksson, Jürgen Ewel, Oscar Guermouche, Ivan Hoflund, Cecilia Jardemar & Anna Ekman, Helge Johansson, Alexandra Nilsson, Vera Nilsson, Ivan Novikov, Arthur Percy, Bart Pots, Lil Silfverling, Sigfrid ”Siffran” Södergren och Bakri Wazzan.