Vävda rum – Sveriges största utställning med virtuell offentlig konst, är landets första nationella utställning i augmented reality och givetvis deltar Ölands Museum Himmelsberga. Du laddar ner en app via QR-koder på affischer och klistermärken som finns på museet och i dess omgivningar. I appen kan du uppleva nya interaktiva verk av tio samtidskonstnärer, med interventioner i det offentliga rummet i form av allt från skulpturala sociala nätverk till en interaktiv renhjord eller en vattenande vars utseende påverkas av lokala väderdata.

Utställningen visas av konst- och kulturföreningar i nästan hälften av Sveriges kommuner mellan 20 maj och 30 september 2023. Konstverken använder sig av den senaste tekniken för att skapa en uppslukande upplevelse utöver det vanliga.

Konstnärerna i Vävda rum är Space Popular, Lundahl & Seitl, Oscar Häggström, Åsa Cederqvist, Untold Garden, Pastelae, Eric Magassa, James Webb, Adam James, SONG (Choterina Freer, Anna Kinbom and Rut Karin Zettergren i samarbete med Paola Torres Núñez del Prado, Jonas Pajari och Rosalie Yu).

Projektet Vävda rum är initierat av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar som en del av förbundets 50-årsjubileum, och utvecklat i samarbete med Untold Garden. Utställningens curator är Ulrika Flink. Vävda rum finansieras av Postkodstiftelsen